Novi nazivi sudova i njihovi prevodi
Postavljač teme: Saša Jovanović
Saša Jovanović
Saša Jovanović  Identity Verified
Srbija
Local time: 07:44
njemački na srpski
+ ...
Jan 2, 2010

Osnovni sud - nem. Amtsgericht, eng. local court

Viši sud - nem. höheres Gericht, eng. higher court

Apelacioni sud - nem. Appellationsgericht, eng. Court of Appeal

Kasacioni sud - nem. Kassationshof , eng. Supreme Court of Appeal

[Bearbeitet am 2010-01-02 19:33 GMT]

Vuk Vujosevic
Vuk Vujosevic  Identity Verified
Crna Gora
engleski na srpski
+ ...
re Jan 3, 2010

Zahvaljujem.
Vuk

Cedomir Pusica
Cedomir Pusica  Identity Verified
Srbija
Član (2009)
engleski na srpski
+ ...
Korisno! Jan 3, 2010

Hvala Saša.

Snezana Jevtovic
Snezana Jevtovic
Srbija
engleski na srpski
to je to Apr 8, 2010

Hvala

Srdjan Miladinovic
Srdjan Miladinovic  Identity Verified
njemački na srpski
+ ...
Da li su to pravi prevodi za nazive sudova? Apr 9, 2010

Poštovani Saša, posle one Vaše lekture gde ste me ocrnili zato što ne pravite razliku između krivične prijave i krivičnopravnog zahteva slučajno sam primetio Vaše nove prevode naziva sudova. Treba imati u vidu mesnu nadležnost sudova zemlje na čijoj teritoriji će se prevod primenjivati. Kada je reč o nemačkom jeziku onda treba pogledati koji su nazivi sudova u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj...
Tako ako je prevod namenjen za Nemačku, tamo postoje
u prvom stepenu: Am
... See more
Poštovani Saša, posle one Vaše lekture gde ste me ocrnili zato što ne pravite razliku između krivične prijave i krivičnopravnog zahteva slučajno sam primetio Vaše nove prevode naziva sudova. Treba imati u vidu mesnu nadležnost sudova zemlje na čijoj teritoriji će se prevod primenjivati. Kada je reč o nemačkom jeziku onda treba pogledati koji su nazivi sudova u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj...
u prvom stepenu: Amtsgericht / Landgericht
u drugom stepenu: Landgericht/Oberlandesgericht
itd.
Npr. U Austriji imamo i Bezirksgericht u 1. stepenu.

Dakle prevodi domaćih pravnih instituta se mogu odnositi na ciljnu državu radi boljeg razumevanja a posebno ako je struktura nadležnosti mesne i stvare slična ili se mogu, a to je moj predlog, koristiti postojeći smisleni prevodi koji ne uvode zabunu posebno onima sa bilo kakvim pravničkim znanjima.

Pa zato bi pravilnije bilo koristiti, a na taj način bi i intencija zakonodavca bi bila ispoštovana jer nisu baš svi novi zakoni jednostavno prepisani "loše" prevedeni zakona EU:

Osnovni sud - Grundgericht
Viši sud - Obergericht

Sve najbolje iz Bgd,
Srdjan M.
Collapse

dkalinic
dkalinic
hrvatski na njemački
+ ...
U sjećanje
Srđane, potpuno si u pravu Apr 17, 2010

Srdjan Miladinovic wrote:

u prvom stepenu: Amtsgericht / Landgericht
u drugom stepenu: Landgericht/Oberlandesgericht
itd.
Npr. U Austriji imamo i Bezirksgericht u 1. stepenu.

Dakle prevodi domaćih pravnih instituta se mogu odnositi na ciljnu državu radi boljeg razumevanja a posebno ako je struktura nadležnosti mesne i stvare slična ili se mogu, a to je moj predlog, koristiti postojeći smisleni prevodi koji ne uvode zabunu posebno onima sa bilo kakvim pravničkim znanjima.

Pa zato bi pravilnije bilo koristiti, a na taj način bi i intencija zakonodavca bi bila ispoštovana jer nisu baš svi novi zakoni jednostavno prepisani "loše" prevedeni zakona EU:

Osnovni sud - Grundgericht
Viši sud - Obergericht

Sve najbolje iz Bgd,
Srdjan M.

Srđane, slažem se s tvojim komentarom. Nazive naših sudova trebalo bi prevoditi smisleno tako da ciljna publika razumije koja im je nadležnost. Dakle, osnovni sud jest Grundgericht, viši sud je Obergericht. Isto vrijedi pri prevođenju naziva sudova u državama njemačkog govornog područja. Zato je kod sudskih tumača u Hrvatskoj uvriježeno pravilo da se njemački Amtsgericht i austrijski Bezirksgericht prevode kao "prvostupanjski sud". To naravno nije najsretnije rješenje ali za sada boljeg nema.

Pozdrav,
Davor

Ovom forumu nije dodijeljen poseban moderator.
Ako želite prijaviti povredu pravila portala ili zatražiti pomoć, molimo obratite se ovlaštenim djelatnicima portala »

Novi nazivi sudova i njihovi prevodi

Translation news in Srbija

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
LinguaCore
AI Translation at Your Fingertips

The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.

More info »